De begreber, som anvendes i regnskabsstatistikken, er baseret på de poster, som findes på spørgeskemaet. Spørgeskemaet kan hentes på vores hjemmeside under: www.stat.gl

 

Omsætning: Indtægter ved salg af produkter og tjenesteydelse, der hidrører fra firmaets primære aktivitet. Omfatter også arbejde udført for egen regning.

 

Andre driftsindtægter: Indtægter, som ikke har forbindelse med den primære drift, herunder praktiktilskud og overskud ved materielle anlægsaktiver.

 

Vareforbrug: Det forbrug som medgår til omsætningen. Det vil sige køb af råvarer, færdigvarer og lagerændringer.

 

Løn, pension mv.: Denne post omfatter omkostninger til løn og pensioner samt andre personaleomkostninger.

 

Af- og nedskrivninger: Årets af- og nedskrivninger på materielle og immaterielle anlægsaktiver.

 

Øvrige ordinære udgifter: Udgifter til husleje, anskaffelse af småinventar, vikarbureauer, langtidsleje og operationel leasing, eksterne udgifter i øvrigt samt sekundære omkostninger er lagt sammen i denne post.

 

Finansielle indtægter: Renter, provisioner, kursgevinster på værdipapirer og udlandslån, udbytte af aktier og anparter osv.

 

Finansielle udgifter: Renter, kurstab på værdipapirer og udlandslån, provisioner og udgifter til depot mv.

 

Værditilvækst: Omsætning og Andre driftsindtægter fratrukket omkostninger til forbrug af varer og tjenester. Tilvæksten udtrykker med andre ord den værdiskabelse, der finder sted i branchen.

 

Anlægsaktiver: Den del af formuen som er bestemt til vedvarende eje eller brug for firmaet, fx bygninger, maskiner, inventar, tekniske anlæg, licenser og software.

 

Omsætningsaktiver: Varelagre, likvide beholdninger, salgstilgodehavender samt værdipapirer.

 

Egenkapital: Ejernes andel af kapitalen. Beregnes som aktiver i alt minus summen af hensættelser og gæld.

 

Hensættelser: Forpligtelser, hvis størrelse eller forfaldstid ikke kendes med sikkerhed, f.eks. udskudt skat og pensionsforpligtelser.

 

Kortfristet gæld: Gældsposter, der forfalder inden for 1 år.

 

Langfristet gæld: Gældsposter med en løbetid over 1 år, f.eks. prioritetsgæld.

 

Investeringer: Tilgang og afgang af anlægsaktiver, dvs. fast ejendom (grunde og bygninger mv.) og driftsmidler (maskiner, køretøjer, inventar mv.) og immaterielle aktiver (software licenser mv.). Tilgang opgøres til anskaffelsespris før afskrivninger og andre reguleringer og omfatter såvel købte som leasede aktiver.

 

Ansatte: Lønmodtagere, som har ansættelse i firmaet. Udtrykt som antal årsværk.

 

Egenkapitalforrentning = (Resultat efter skat/Gennemsnitlig egenkapital)*100. Gennemsnitlig egenkapital er her beregnet som (egenkapital primo + egenkapital ultimo)/2.

 

Overskudsgrad = (Ordinært resultat/Omsætning)*100.